Reumatische voet

Reumatische voet

Bij cliënten met reumatische aandoeningen ga ik uiteraard heel voorzichtig te werk. Een handdruk kan bij deze cliënten immers als pijn doen. Die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig. Een reumapatiënt kan extra gevoelig zijn voor gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standsafwijkingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming.
Als medisch pedicure kan ik deze cliënten helpen door eelt en likdoorns te verwijderen. Deze geven namelijk extra pijn en veroorzaken een ander looppatroon.
Zij worden vaak verzoorzaakt door:
  • de veranderende stand van voeten en tenen
  • het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift
  • schoenen die niet goed (meer) passen 
Als reumapatiënt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak het gevolg doordat de tenen in de verdrukking komen, omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standsafwijking van de voet. De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:
  • verkleuringen
  • verdikte of juist extreem dunne nagels
  • brokkelige nagels
  • eeltvorming onder de nagels
  • ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)
Naast het verwijderen van likdoorns en eelt kunnen deze plekken drukvrij gelegd worden met speciale materialen.

Verwijzing en vergoeding

Met een verwijsbrief van uw huisarts/specialist kunt u met reumatische aandoeningen een vergoeding via uw ziektekostenverzekering krijgen. De behandeling wordt aan de pedicure afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden.
Informeer bij uw zorgverzekeraar voor vergoeding van uw behandelingen. Sommige verzekeraard vergoeden alleen bij Reumatoïde Artritis, anderen ook bij de overige reumatische aandoeningen zoals Jicht, Fibromyalgie, Ziekte/fenomeen van Bechtrew, Ziek/fenomeen van Reiter. 
Heeft u last van uw voeten als gevolg van een ziekte,  maak dan afspraak zodat we kunnen bespreken wat ik voor u kan betekenen. 

Meest recente nieuwsartikelen

Geen nieuwsberichten gevonden